Lancement de Batch (LDB)

Alexandria Caliph of Endeavor

Pengenalan Organisasi Batch 14/15

Alexandria Caliph of Endeavor

Bakat-bakat ACErs

Alexandria Caliph of Endeavor

Ini Hijrahku

Alexandria Caliph of Endeavor

Memories

Alexandria Caliph of Endeavor

Survivor: Alexandria Special (SAS)

Alexandria Caliph of Endeavor

Ambo Datang Buleh? (ADB)

Alexandria Caliph of Endeavor

P.S. I Love You, MOM

Alexandria Caliph of Endeavor

Tuesday, November 29, 2011

Berapa Liter Dalam Haemoglobin Kita




     Saat tika mananye nek tangge i’marah,mcm2 bunyi kedengaran...lelah...yg pasti msing2 ta’ban...dijangkakan tuan rumah sudah lme tidur..tp lom lak ag...Kami disambut mesra..tangan bersilang pipi bertemu pipi...rona ukhwafillah tersergah dgn ruhul dakwah...jelas pasti...perbualan mlm tika itu panjang ...berlanjutan puas...seakannnya masing2 adalh teman juang tuju guli mse kecik dulu..Lantaran berbeda latar...masing2 butuh dikenali dan mengenali...gelak tawa mengiring..istighfar mengeliling...




Ikhwah sekalian..
Nyata... mereka bkn dekat dgn ak..ak tidak mengenali mereka.bahkan...mereka tidak mengenali ak..mereka jauh dgn ak..mereka bkn sedarah dgn aKu..namun..DEmi Allah,mereka adalah siapa siapa bg ak..
Mlm mengiringi...dengkuran berkumandang selari dgn nafas ruhul Islami...mlm sentuhan mujahadah..mlm merebut mardhatillah...mlm yg berdrinya setiap Qudwah...
___________________________________
Pagi tu...derapan demi derapan bergema..mengikut rentak zikrullah...lidah,jemari dimanfaat..simpulan bibir diperlihat.sebaris dgn ku menyaksikan 3 org ikhwah...lancar menutur kalamulllah...
Ar Rahman menjadi pilihan..mengingatkan umat kan hebatnya cinta tuhan...lautan nikmat kasih Allah..semangt bertiup..alam ditarbiah..niat ditajdid.


Dari jauh...kelibat kelompok akhawat muncul...berjalan lmbt lmbt.....mengatur langkah sopan ke destinasi..litup dgn pakaian rohani....Oh ..Ruhul Islami..indah dlm naunganMu...bergemerlapan dlm bayunganMu...mesra dalam dakapanMU...Oh..Ruhul Islami...betapa hati ini gersang tanpa biah Mu..akal mencelik..nafsu diramas..roh diperindah...Subhanallah...hebatnya rona cinta tuhan..chamber2 jantung ini..rumah tumpah kasih MU..
___________________________________
Dgn pantas ...ukhwah terjalin erat...setiap wajah dihafaz..nama2 diplaster di minda...kedengaran bicara Akhi Muhammad bergema...deretan nasihat menyusup telinga...bermadah ukhwah..bersasterakan syahadah....potongan2 kalaMullah dipetik...pantas thiqoh berputik...


AKhi..ikhwah sekalian yang ana hormati...taatilah Allah...cintalah Rasulnya...hidupkan malamMu...lintaskan akhiratMu...ingatkan matiMu...sirnakan asyikMu...sempurnakan fahamMu...hidupkan duniaMu...cahayakan watakMu...


Akhi..Ikhwah sekalian yang ana kasihi...tetapkan jalanMu...suarakan fahamMu...suakan mujahadahMu...
Akhi ..IKhwah sekalian yang ana cintai...jgn lena dlm futurMu....legakan fitrahMu...singkap kembali matlamatMu...dlm setiap amalan itu adanya ‘puncak’...dan dlm setiap ‘puncak’ itu adanya kejatuhan...barang sesiapa yang kejatuhan itu dlm sunnahku...maka sesungguhnya dia diberi Hidayah..
Ikhwah dan Akhawat Sekalian..


Ratanya kalam ukhwafillah itu mudah sahaja disebut...Indah diperkatakan ....gemar ditiupkan dlm mana mana program...makanya tidak asing andai mananya kalam ini bernaung hebat dlm mana mana waj’hah,pertubuhan demi pertubuhan...teras usrah dan halaqah..


Namun akhi ukhti,............sejauh mana ruhul islami ini mekar dalam sanubari adalah berhakikat peribadi ..Sir dlm jiwa sendiri...menjawab persoalan itu,..marilah sama kita membariskan persoalan demi persoalan...yang mananya hati ini lebih tahu daripada akal....


Pernahkan kita menghidupkan..menggambarkan wajah2 sahabat2 kita dlm tiap kali doa rabitah dilisankan..setidaknya meniatkannya...maka ianya untuk siapa?


Pernahnya dalam khalwat kita dgn tuhan...suntuknya masa itu disebutkan nama sahabat 2 kita dlm doa..


Adakah adanya cinta tika mananya kita hibur dgn rahmat cinta dan hidayah Allah...nafsi2?


Adakah kita pernah bersedih dgn lena n noda sahabat kita...perlu?


Pernah kita mendoakan Mereka tika mananya kita terpukul dgn pukulan pertama tika berselisih faham?...mustahil?


Adakah kitakan menangis suka tika mananya mereka dijemput Allah dlm JALANNYA..perjalanan panjang mereka menyeru manusia?


Orang-orang yang sebelum mereka bertempat tinggal [di Madinah] dan sudah beriman, dengan penuh kasih sayang menyambut orang yang datang hijrah ke tempat mereka, dan dalam hati mereka tak terdapat keinginan atas segala yang diberikan, dan mereka lebih mengutamakan [Muhajirin] daripada diri mereka sendiri, sekalipun mereka dalam kemiskinan (kesulitan). Dan barang siapa yang terpelihara dari kebakhilan dirinya, mereka itulah orang-orang yang berhasil (QS Al-Hasyr/59:9).
Jadi ....untuk itu ikhwah akahwat sekalian...


Cinta kita ini ditakat mana ya??ikhlas??suci??setidaknya jujur?hati ,akal or just lisan?sekecil2 ukhwah ialah berlapang dada..sejujurnya dimensi ukhwah bukan takat kasih sayang...




~suburkan UKHwafillah,mangkin Mardatillah~

Cavernous sinus

Autonomic nervous system

Lecture synapse

organisation of nervous system

Synapse

Neurotransmitter

Rahsia kejayaan~








قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ (١)الَّذِينَ هُمْ فِي صَلاتِهِمْ خَاشِعُونَ (٢)وَالَّذِينَ هُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُعْرِضُونَ (٣)وَالَّذِينَ هُمْ لِلزَّكَاةِ
فَاعِلُونَ (٤)وَالَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ (٥)إِلا عَلَى أَزْوَاجِهِمْ أوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَيْرُ مَلُومِينَ (٦)فَمَنِ ابْتَغَى وَرَاءَ ذَلِكَ فَأُولَئِكَ هُمُ الْعَادُونَ (٧)وَالَّذِينَ هُمْ لأمَانَاتِهِمْ وَعَهْدِهِمْ رَاعُونَ (٨)وَالَّذِينَ هُمْ عَلَى صَلَوَاتِهِمْ يُحَافِظُونَ (٩)أُولَئِكَ هُمُ الْوَارِثُونَ (١٠)الَّذِينَ يَرِثُونَ الْفِرْدَوْسَ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ (١١)


1. Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman, (QS. 23:1)
2. (yaitu) orang-orang yang khusyu’ dalam solatnya, (QS. 23:2)
3. dan orang-orang yang menjauhkan diri dari (perbuatan dan perkataan) yang tiada berguna, (QS. 23:3)
4. dan orang-orang yang menunaikan zakat, (QS. 23:4)
5. dan orang-orang yang menjaga kemaluannya, (QS. 23:5)
6. kecuali terhadap isteri-isteri mereka atau budak yang mereka miliki 995; maka sesungguhnya mereka dalam hal ini tiada tercela. (QS. 23:6)
7. Barangsiapa mencari yang di balik itu maka mereka itulah orang-orang yang melampaui batas. (QS. 23:7)
8. Dan orang-orang yang memelihara amanat-amanat (yang dipikulnya) dan janjinya, (QS. 23:8)
9. dan orang-orang yang memelihara solatnya. (QS. 23:9)
10. Mereka itulah orang-orang yang akan mewarisi, (QS. 23:10)
11. (ya’ni) yang akan mewarisi surga Firdaus. Mereka kekal di dalamnya. (QS. 23:11)

Sahabat2 sekalian, al quran dan as sunnah merupakan manual kehidupan kita, di mana padanya kita memandu hidup,oleh itu,segala gerak geri kehidupan bersandar kepadanya.
begitu 'sweet' surat cinta Allah ...
sama-sama kita tadabbur surah al mukminun dan mengambil ibrah yang terkandung di dalamnya dalam usaha mencapai kejayaan.

1)di dalam surah di nyatakan bagaimana berjayanya orang beriman ,iaitu, khusyuk dalam solat
kalau dalam perbuatan kita seharian, atau dalam belajar, khusyuk boleh di sama ertikan dengan fokus.fokus dalam setiap perbuatan sangat penting untuk mencapai kejayaan.

2)disebut juga orang2 yang berjaya ialah mereka yang menjauhkan diri dengan perbuatan sia-sia.
cuba muhasabah dan kita renung bersama , surat cintaNYA menyatakan orang yang disebut di atas ialah orang yang berjaya, bermakna kita belum dikatakan org yang berjaya kalau kita masih melakukan perkara yang tidak berguna. apa perkara yang tidak berguna yang dimaksudkan?..iaitu perkara-perkara lagha, contoh bermain games sehingga melalaikan, hiburan-hiburan , movie dan sebagainya.

3)orang-orang menunaikan zakat
mungkin pada keadaan kita sekarang zakat belum diwajibkan ke atas kita.
namun, teringat ana naqibah ada mengambil ibrah dari ayat ini, katanya, zakat adalah pemberian kita, bukan sebagaimana sedekah, jikalau sedekah kita bagi sebab ada orang meminta ataupun atas dasar perikemanusiaan, zakat pula diberi sebab itu adalah kewajipan kita.
cuba applykan dalam study, kita sama-sama share dalam study dengan kata lain study group, insyaallah sangat berkesan dan ada keberkatan padanya, kerana ada hadis nabi yang mafhumnya "sampaikan dariku walau sepotong ayat".kalau kita rasa tak mampu nak bagi ceramah agama, tak mampu nak bagi tentang hal berkaitan agama, cubalah menyumbang dalam hal lain, contohnya dalam study. kerana kita semua menuntut ilmu keranaNYA, kerana nak menaikkan islam, oleh itu, kalau kita berkongsi, insyaallah kita adalah orang yang sama-sama berusaha menaikkan islam.

4) dan orang-orang yang menjaga kemaluannya,
kecuali terhadap isteri-isteri mereka atau budak yang mereka miliki ,maka sesungguhnya mereka dalam hal ini tiada tercela.
disini dimaksudkan orang yang menjaga maruah, menjaga pergaulan antara ikhwah dan akhawat, menjaga akhlak, menjaga aurat yang akan melambangkan peribadi kita.

5)Barangsiapa mencari yang di balik itu maka mereka itulah orang-orang yang melampaui batas. (QS. 23:7)
orang-orang yang mengingkari peringatan -peringatan Allah di atas dikatakan orang yang melampaui batas, insyaallah sama2 muhasabah diri.

6)Dan orang-orang yang memelihara amanat-amanat (yang dipikulnya) dan janjinya, (QS. 23:8)
sahabat sekalian, kita sebenarnya banyak tanggungjawab dan amanah yang perlu kita pikul.cuba kita listkan dan koreksi diri, sejauh mana kita melunaskan tanggungjawab, sejauh mana orang yang kita dipertanggungjawabkan menerima hak-hak mereka?
tanggungjawab yang paling besar, terhadap Allah, kemudian sebagai anak, masyarakat, pendakwah, sahabat, pelajar dan banyak lagi.
bagaimana pula dengan janji kita? berapa banyak kita menepati janji, banyak mana janji yang tidak kita tunaikan?mungkin kita nampak ini hanya perkara kecil, namun sahabat, ini bukan perkara kecil kalau kita sedar sebab ia termaktub dalam manual kehidupan kita.

6)dan orang-orang yang memelihara solatnya (QS. 23:9)
orang yang menjaga solat, solat di awal waktu, menjaga rukun-rukun dalam solat, insyaallah orang yang berjaya.

7)Mereka itulah orang-orang yang akan mewarisi, (QS. 23:10)
(ya’ni) yang akan mewarisi syurga Firdaus. Mereka kekal di dalamnya. (QS. 23:11)
orang-orang yang mengamalkan perbuatan insyaallah akan berada di tempat yang istimewa kelak, diberi balasan yang istimewa kelak insyaallah.

sahabat, hidup kita hanya sementara, tidak kekal pon, apa2 kita buat, pandanglah dan fikirkanlah pada yang kekal., akhirat sana, insyaallah hidup kita akan tidak tersasar.
sama-sama kita pimpin tangan sahabat, yang kurang kita naik-naikkan, yang terlebih kita sederhanakan., insyaallah
.

wallahua'lam.

Monday, November 28, 2011

Cranial cavity

Head and neck anatomy

Cathecolamine

Assignment 2nd year Sem 1

Sunday, November 27, 2011

Head and neck

Synaptic transmission

Synapse

Saturday, November 26, 2011

Scalp

Functional organization of nervous system

Skull Anatomy

Skull

Wednesday, November 23, 2011

Masalah yg perlu di atasi

MOdule 9 (1st&2nd week)

Monday, November 21, 2011

Antibacterial MCQ

Thursday, November 17, 2011

Decontamination

Wednesday, November 16, 2011

Hannan's Notes

Module 8 Exam

Microbiology

Sunday, November 13, 2011

5th week Practical

pratical exam

Friday, November 11, 2011

HAK BERJIRAN


Alhamdulillah, kita semua sekarang mempunyai jiran tetangga. Oleh itu, kita mestilah ad sedikit sebanyak ilmu tentang kejiranan.

Firman Allah:
“Dan berbuat baiklah kepada kedua ibu bapa, kaum kerabat, anak-anak yatim, orang miskin, tetangga dekat dan jauh, teman sejawat dan orang yang berjihad”
(surah an-Nisa’ 4:36)

 Memahami hak berjiran:

1)memberi salam apabila bertemu




2)memenuhi undangannya apabila dijemput

3)menziarahinya ketika sakit





4)membantunya ketika kesempitan

5)tidak menyakiti hatinya





6)menyembahyangkannya apabila meninggal dunia dan mengiringi jenazahnya ke perkuburan

Monday, November 7, 2011

Seleksi Gambar Section Batch 2010/2016

SECTION 1

FORMAL



INFORMAL



SECTION 2


FORMAL




INFORMAL




SECTION 3




INFORMAL




SECTION 4


FORMAL




INFORMAL




SECTION 5

FORMAL




INFORMAL





SECTION 6


FORMAL




INFORMAL




SECTION 7


FORMAL




INFORMAL




SECTION 8


FORMAL




SECTION 9





Legasi 1st year 2010/2011

GAMBAR BATCH


IKHWAH




AKHAWAT




GAMBAR GROUP


Group A (Formal)




INFORMAL




GROUP B (Formal)




INFORMAL




GROUP C(FORMAL)




INFORMAL




Untuk mendownload kesemua gambar sila tekan link INI

Hal-hal berbangkit


Assalamualaikum wbt ikhwah dan akhawat sekalian.
Disini ada beberapa perkara yang ingin diberikan highlight daripada AJK Akademik batch hasil daripada pertemuan dengan pihak pengurusan universiti. Beberapa perkara yang dibincangkan adalah seperti berikut :

1)Tarikh Exam Module 8 (2nd year)
Mengenai tarikh peperiksaan, detail-detail nye adalah seperti berikut :

Tarikh :            i)Practical exam – 19th Novermber 2011
                        ii)MCQ exam – 22nd November 2011

i)Practical exam format :
-15 spots + 2
-berkenaan spots untuk prac exam ini belum dapat dipastikan jumlah yang tepat oleh prof, jadi for the time being, insyaAllah akan ada 15 spots semuanya.
-pecahan2 bahagian spots adalah – 2(pathology), (parasitology), (microbiology)
-pelajar dikehendaki mengenalpasti organism dan perlu memberikan ciri-ciri.
-setiap spot akan diberi masa 1 ½ minit.
-lain format adalah sama seperti format practical exam sebelum ni.



2)Takwim Tahunan 2011-2012
-berkenaan takwim tahunan ini, dukacita dimaklumkan, kami di pihak AJK Akademik belum dapat memastikan secara tepat tarikh2 cuti/exams/start of modul etc..
-ini kerana di pihak universiti sendiri perkara ini masih lagi dalam perbincangan mereka
-oleh kerana system modul kita ni merupakan system yang baru, jadi pihak universiti masih lagi membuat analisa dan penilaian berkenaan dengan tempoh pembelajaran dan pengajaran yang sesuai untuk diaplikasikan pada modul tertentu.
-sebahagian modul yang diambil oleh senior2 tahun lepas mungkin akan dipanjangkan sedikit tempoh masanya untuk batch kita.
-kekacauan tentang cuti/exams/etc memang akan berlaku, jadi diharap antum semua dapat bersabar dengan keadaan ini dan sebarang perubahan serta maklumat baru akan diberitahu kelak.
-contoh boleh dilihat dalam jadual dibawah (Jadual 1)
-dan sedikit maklumat tambahan, setiap semester yang kita jalani akan diiringi dengan satu(1) professional skills module, bermakna, untuk satu tahun lengkap pengajian kita, kita akan melalui dua(2) professional skills modules.(juga boleh dirujuk dalam Jadual 1)
-disertakan juga tempoh module dan carry marks untuk setiap modul, jadi antum semua bolehlah membuat perancangan study antum semua kepada modul2 yang harus diberikan perhatian (meskipun semua modul adalah sama pentingnya)
-segala perubahan daripada Prof Nagwa Mashaly akan dimaklumkan kepada antum semua, insyaAllah.


3)Subject Elective
-setelah diputuskan, tiada subjek elektif akan diambil oleh kita semua semasa 2nd year, DAN kemungkinan besar, tiada juga semasa kita 3rd year.
-Dr. Inas memberitahu, insyaAllah subjek elektif ini akan kita ambil semasa kita 4th year (clerkship).
-ini adalah kerana kekangan masa dan ruang2 tertentu untuk diselitkan sekali kelas2 elektif ke dalam sistem modul kita. (penjelasannya adalah sama seperti Perkara 2)
-segala perubahan daripada Dr. Inas akan diberitahu kepada antum kepada antum semua, insyaAllah.

                                                    Jadual 1

2nd year plan 2010/11

Semester III
Credit points - weeks ( duration)
Marks
Module VIII: Infection and immunity
10 (5 weeks)
150
Module IX: Nervous system and special senses
14 (9 weeks )

210
Module X: Professional development  II
4 (2 weeks, parallel)
60
Semester IV


Module XI: Cardiovascular system
12 (6 weeks)
150
Module XII: Respiratory system
10 (5 weeks)
150
Module XIII: Professional development  III

&  Basics of psychological development and behavior
2 ( weeks)
45


















Friday, November 4, 2011

QMU 4th Week

Thursday, November 3, 2011

anti fungal drug

Antiviral drug

PRACTICAL DAN MCQ