Lancement de Batch (LDB)

Alexandria Caliph of Endeavor

Pengenalan Organisasi Batch 14/15

Alexandria Caliph of Endeavor

Bakat-bakat ACErs

Alexandria Caliph of Endeavor

Ini Hijrahku

Alexandria Caliph of Endeavor

Memories

Alexandria Caliph of Endeavor

Survivor: Alexandria Special (SAS)

Alexandria Caliph of Endeavor

Ambo Datang Buleh? (ADB)

Alexandria Caliph of Endeavor

P.S. I Love You, MOM

Alexandria Caliph of Endeavor

Friday, March 30, 2012

CVS - Module 11 Week 5

Antianginal Drugs

Pericarditis (Pathology)

Practical Pathology 2

Wednesday, March 28, 2012

Aneurysm (Pathology)

Ischemic Heart (Pathology)

Sunday, March 25, 2012

vessels of lower limb

Saturday, March 24, 2012

CVS - QMU Week 4

Friday, March 23, 2012

Isolated Perfused Mammalian Heart (pharma)

Thursday, March 22, 2012

5th & 6th Timetable CVS


Download link
"5th & 6th Timetable CVS"

Mediafire
1) 5th week
2) 6th week

Scribd
1) 5th week
2) 6th week


**preview
5th Week CVS 2_1_1

Wednesday, March 21, 2012

Practical Pathology

-KEY OF SUCCESS-



 
Bawah ni hasil dari temubual Academic Team (AT) bersama senior Tahun 3, Saudari Dr. Fatin Atiqah Zafrullah. Apa yang beliau ingatkan dan paling penting untuk kita sume ingat bahawa sume pemberian ALLAH itu adalah rezeki, result baik itu Allah yang bagi. Rezeki tu Allah tetapkan and Allah tahu apa terbaik untuk kita pada masa itu. Jadi, cara paling terbaik untuk score dipandangan manusia dan Allah ialah dekatkan diri padaNYA, supaya Dia bagi ketenangan pada kita whatever the result will be. Dalam masa yang sama tawakal pada Allah sebelum, semasa dan selepas berusaha itu supaya Allah pelihara diri kita supaya redha, syukur dan sabar. Exam adalah masa untuk menguji tahap tawakal kita padaNYA. Macam Dr Harmy pernah cakap dulu di Masrah Iskandariah, ‘Jika ada keberkatan dalam study kita mahupun kerja, cuba lihat makin bertambah iman dan amal padaNYA atau makin jauh kita dariNYA’. so sentiasa check balik diri kita sama ada kita tergolong dlm org yg berada dalam barakahNYA atau pon x....
AT :firstly, sebaik sahaja kami dapatkan buku Modul 11,The   Cardiovascular System ini, apakah langkah pertama yang sepatutnya kami lakukan?
K. Fatin : Baik, pertama sekali, adik-adik tgk dulu secara over all muka surat- muka surat awal dalam   modul ni (pg. I dan II), check department mana yang paling berat. Lebih mudah kata, mana department yang paling banyak credit hoursnya. Apabila adik-adik dah dpt detect mana satu yang paling banyak credit hournya, kita dah dapat bayangan focus module ini berat ke mana. Jadi, secara tidak langsung kita juga dapat mengagak department mana yang akan mendominasi markah kita dalam exam akan datang.
AT: Jadi, jika dilihat modul kali ini, subjek pathology mendominasi. Kami masih belum biasa dengan cara untuk kuasai subjek ini jika dibandingkan dengan subjek lain seperti histology, anatomy. Mengikut pengalaman akak macam mane ye?
K.Fatin  : Based on pengalaman akak dan kawan-kawan, untuk ingat pathology ni, adik-adik kena susun betul-betul setiap disease yang ada. Adik-adik semua sangat bertuah kerana university telah menyediakan objectives (pg. 166-168) yang adik-adik perlu capai dalam pathology ni. Jika dibandingkan dengan kami dahulu, tiada objectives mcm ini. Dan kalau tgk secara kasar, hanya pathology sahaja yang menyediakan objectives dalam penyusunan buku ini. Secara tidak langsung ini memberi gambaran pada kita bahawa pathology dalam modul ini mengandungi content yang sangat banyak yang boleh menyebabkan overlap antara satu sama lain. Sebab itu lecturer menambah objektif ini
AT : pathology Boleh akak bagi satu contoh mcm mane boleh terjadi overlap dalam subjek  ini?
K. Fatin : Pathology sangat menarik. Seriously! Namun begitu masih juga perlu berhati-hati. Cuba lihat tajuk infarction. Dalam tajuk Infarction secara general ada dinyatakan causes of infarction. Dan pada muka 177 (Infarcts in different organs), juga ada causes of infection  masing-masing. Oleh itu, sangat penting untuk adik-adik keluarkan points penting dalam setiap subtopic dalam pathology ini dengan mengunakan bantuan senarai objectives yang  telah disediakan oleh university. 
AT: Bagaimana dengan gambar-gambar dalam pathology ini? Adakah penting?
K. Fatin : Ouh, sangat-sangat penting. masa revision pathology memang perlu belajar sambil rujuk gambar. Gambar membantu adik-adik mengingat morphology bagi setiap disease.
MICROBIOLOGY
AT : Bagaimana pula dengan Microbiology? Ini merupakan modul kedua kami mengandungi Microbiology Department. Adakah sama microbiology kali ini dengan modul 8 yang lalu?

K. Fatin : Apa yg Beza microbiology kali ini dgn yang dahulu adalah adik-adik akan belajar microbes secara lebih spesifik. Dalam microbiology, perkara yang perlu ditekankan adalah lab diagnosis, toxin and enzyme. This is based on pengalaman exam kami yang lepas. Kebanyakan dari kami tidak tumpu pada lab diagnosis, sedangkan itu adalah soalan famous dalam exam.
          Juga perlu diingatkan, soalan exam Microbiology berbeza dengan soalan dari department lain. Apa yang adik-adik belajar dalam practical Microbiology akan masuk dalam exam teori . Mudah kata, jangan tinggalkan practical part semasa revision adik-adik untuk exam teori (MCQ/essay),ok=).
PHARMACOLOGY

AT : Apa pendapat akak berkenaan pharmacology pula. Kalau sebelum ini, dalam modul CNS sangat banyakkan drugs? 
    SO mcm mane dgn modul ini pula? Mungkin akak boleh share cara untuk kuasai pharmaco juga.

K. Fatin : Tak dinafikan masa modul CNS memang sangat banyak. Tapi untuk modul kali ni, pharmacology sangat berkaitan dengan kehidupan kita. Contohnya, drug for anti hypertension. Kita mesti lagi semangat untuk tahu drugs kali ini sebab mungkin ada dalam keluarga kita yang menghidap certain disease ini kan.


AT     : Bagaimana pula dengan exam?
K. Fatin : Apa yang penting untuk exam ialah, the types, and its name for each type, mechanism juga penting tetapi memadailah dengan adik-adik faham mechanism itu, tidak perlu details. Therapeutics use juga perlu diambil kira. Basically, pharmacology uji kefahaman kita lebih daripada kehafalan. But satu pesan akak, take care untuk page 276 berkenaan anti hyperlipidaemic drugs. Mengikut pengalaman akak, part ni paling susah dan sangat bahaya untuk exam. Jadi adik-adik boleh lebihkan focus pada bahagian ni. Kenapa susah? Sebab part ni perlu pada faham, hafal yang sangat lebih and very confusing.
AT : Kalau saya lihat pada modul ni, physiology juga agak banyak tajuknya dan isinya hampir sama. Apa pendapat akak?
K. Fatin : Sebenarnya physiology tidak terlalu menjadi masalah kerana mostly perlu faham dan kita juga pernah belajar tentang cardiac ni di sekolah dulu akn. Cuma mungkin kita boleh lihat dari aspek exam. Topics yang perlu ditekankan ialah ECG dan Cardiac cycle. Cuba faham dengan sebaiknya tajuk tersebut. Untuk Cardiac cycle, akak cadangkan adik-adik buat kotak. Kalau adik-adik belajar cardiac cycle bersama Dr Adham, sangat memadai adik-adik just follow what he had said. Untuk topics lain, sangat penting untuk check out tables yang ada dalam buku tu. Jangan lupa juga untuk buat past year question ye. Most lecturer ulang soalan yang sama. And logically, memang perkara yang sama yang akan lecturer keluarkan kerana apa yang keluar dalam exam itu penting untuk kegunaan dalam dunia kedoktoran akan datang.

ANATOMY
AT : Apa komen akak tentang Anatomy?
K. Fatin :Seperti biasa, jika adik-adik fahamkan ketika kelas practical, itu sangat membantu dalam menguasai subjek anatomy ni. Untuk embryology, cuba lihat youtube untuk lebih nampak bagaimana ia berlaku. Untuk exam pula, page 24 berkenaan Fetal Blood and Circulation sangat popular untuk keluar dalam MCQ.







HISTOLOGY AND BIOCHEMISTRY

HISTOLOGY         : Seperti biasa lihat gambar.
BIOCHEMISTRY  : Just baca, tiada masalah dan untuk tahun lepas, tidak keluar dalam essay.


so sekarang kita da tau tips-tips belajar untuk modul cvs ni skrg depends pada diri kita sendiri untuk menentukan kita mcm mana kelak. Sebanyak mana tips yang diberi tapi kalau tidak mulakan dgn diri sendiri tiada gunanya dan tidak akan bawa kita ke mana-mana pon. Kita adalah nakhoda untuk kapal kita means we're the one who can lead ourselves to put all of you in what kind of position you want. But remember if just usaha but without taking care of your relationship with your only one creator ALLAH, you will not go far.
 
Yes you may feel its hard, you want to sleep, to rest, to play games or whatever but apalah itu nikmat kalau tiada pengorbanan. So sacrifice now and later on your day will full of smile :) Setiap kesusahan itu pasti akan ada kemudahannya. Percayalah yg ALLAH sentiasa bersama langkah kawan-lawan semua. Jangan pernah mengalah ingatlah di saat RASULULLAH berusaha dgn gigihnya untuk berdakwah same goes to us. Usahalah dgn gigih demi menaikkan kembali ISLAM. Dgn ilmu yg kita timba ini kita akan gunakan untuk menjadi DOKTOR MUSLIM MUSLIMAH yg hebat satu hari nanti. insyaallah...
FIGHTING!!!! I KNOW ALL OF US CAN DO IT!!! GO GO GO!!!
 
 
 

artherosclerosis 1

antihypertensive drugs

coronary circulation

vessels of upper limb

Monday, March 19, 2012

Blood Pressure

Istiharah Itu juga Perlu Mujahadah


(gambar dan hasil tulisan dipetik daripada laman sesawang berikut :- iluvislam.com )



Benarlah, rumah tangga ummah ini sedang tergugah. Ertinya, kubu kita yang terakhir sudah ditembusi. Apabila dilaporkan setiap 15 minit berlaku satu perceraian, kita menjadi benar-benar bimbang. Betapa banyak 'masjid' yang roboh dalam masa sehari jika setiap 15 minit berlaku satu perceraian?

Akan tercapaikah perintah Allah agar "selamatkan dirimu dan keluargamu daripada api neraka?". Akan adakah lelaki yang terbaik sepertimana yang disabdakan oleh Rasulullah, maksudnya"dia yang terbaik ialah yang terbaik dengan keluarganya?" Ramai isteri mahupun suami menghubungi saya, meminta pandangan, saranan dan nasihat... Terus-terang saya katakan saya juga tidak berdaya. Sumbangan saya hanya tulisan dan buku. carilah di situ, Itulah sumbangan kecil saya. Mudah-mudahan, adalah sedikit panduan. Kali ini saya paparkan satu tulisan sebagai peringatan buat diri dan semua pengunjung :


ISTIKHARAH ITUPUN PERLU MUJAHADAH..
Mengapa sukar benar hidup bersamanya? Mengapa kini dia berubah laku? Kenapa dia tidak seperti yang saya harapkan dulu? Padahal dia ada pilihan saya setelah solat istiharah. Apakah solat istikharah saya itu tersalah. Atau saya tidak faham petunjuk sebenar daripada Allah hasil istikharah saya dahulu? Saya sungguh menyesal.

Begitulah antara suara rintihan dan kelohan yang kerap kita dengar samada daripada mulut isteri atau suami setelah beberapa lama mengharungi kehidupan rumah tangga. Apabila 'warna sebenar' pasangan kita terserlah yakni setelah lima tahun rumah tangga berumah tangga, maka pada waktu itu ada yang 'reverse' ke belakang, dirasakannya masalah kini adalah akibat tersalah membuat pilihan pada awal perkahwinan.

Ini bukan muhasabah yang sehat. Sebaliknya, ini adalah satu musibah yang berat. Tidak ada gunanya 'menggergaji abuk kayu'. Masa yang berlalu tidak akan berulang kembali. Kesalahan atau kesilapannya tidak akan dapat diperbetulkan lagi. Sebaiknya bersangka baiklah kepada Allah... dia suami atau isteri kita itu ialah takdir yang telah maktub untuk kita. Dia dan kita telah ditakdirkan Allah hidup bersama.


Jangan ada di dalam hati kita rasa menyesal, rasa terlanjur, yang kita telah tersalah pilih. Tidak sekali-kali. Sekalipun pilihan kita tepat, tetapi kita tetap diuji. Maksudnya, istikharah yang betul dan tepat sekalipun bukanlah jaminan untuk kita tidak diuji. Istikarah kita tetap mengundang musibah... kerana itulah sunnatullah yang tidak berubah-ubah dan tidak sekali-kali bertukar ganti. Hidup dan mati kita adalah untuk di uji. Dunia dan medan rumah tangga hakikatnya adalah medan ujian siapakah diantara kita yang terbaik amalannya.

Pasrahlah dengan pilihan yang kita telah lakukan lewat istkharah. Kata bijak pandai, setiap perkahwinan dibina atas dasar niat, harapan dan impian yang baik namun setiap pasangan suami isteri bertanggung jawab memupuk, membajaai dan menjaga benih kebaikan itu agar tumbuh menjadi pohon yang rendang. Perkahwinan Nabi Adam dan Siti Hawa yang berlaku di syurga itupun ditakdirkan terdampar di dunia untuk diuji dengan pelbagai kesusahan dan penderitaan.

Jika sesat di hujung jalan, balik ke pangkal jalan...ya itu sekiranya pangkal jalan kita salah. Namun bagaimana jika pangkal jalan kita sudah benar tetapi kita menghadapi masalah di tengah perjalanan? Jawabnya, teruskan perjalanan. Jangan berpatah balik. Namun telitilah satu persatu apa yang kita telah tersalah, belajar daripadanya. Jangan ulangi kesalahan yang sama berulang kali... cukup hanya sekali kerana orang mukmin itu tidak akan terjerumus dalam lubang yang sama dua kali.
Jangan salahkan istikharah kerana itu sama dengan menyalahkan diri sendiri dan menyalahkan Allah. Apa yang penting, tanamkan di hati, bahawa Istikharah kita telah tepat, cuma setepat manapun pilihan kita hasil petunjuk Allah, kita tetap akan diuji. Ingat selalu, pilihan yang tepat hasil istikharah itu umpama benih yang baik. Ya, benih yang baik sekalipun memerlukan baja, cahaya, air dan dijaga dari gangguang serangga untuk bertunas, berdaun, berbunga dan akhirnya berbuah. Jadikanlah diri kita suami atau isteri yang umpama tukang kebun yang rajin bekerja di kebun cinta.

Carilah semula di mana iman kita letakkan di dalam rumah tangga kita. Bukankah iman yang kita yakini dulu, kini dan selama sebagai dasar dalam pembinaan sebuah keluarga bahagia? Justeru, semak semula niat di hati, apakah rumah tangga kita masih fokuskan semata-mata untuk mendapat keredhaan Allah. Jika dahulu dasar istikharah kita untuk menjadi dan mencari pasangan yang soleh dan solehah, apakah kita masih berjalan di garis itu? Atau niat kita sudah sedikit melencong kerana hentakan ujian dan cabaran dalam berumah tangga?

Ingat kembali bagaimana cinta kita bermula. Bagaimana istikharah telah menyatukan kita. Dengan hati yang jitu terbinalah rumah-tangga atas niat ingin menunaikan perintah Allah. Di situlah simpulan cinta dia dan kita diikat melalui akad nikah yang sah. Maka dengan nama Allah terdirilah sebuah rumah-tangga ini.

Mesjid adalah 'rumah' Allah, maka begitulah sebuah rumah-tangga yang dibina atas nama Allah – ia umpama sebuah mesjid yang didalamnya suami, isteri dan anak-anak akan menegakkan hukum-hakam Allah. Jika berlaku sesuatu yang kusut dalam rumah-tangga, maka dengan mudah ia dapat diuraikan sekiranya suami dan isteri kembali merujuk ke pangkal penyatuan mereka dahulu yakni Allah. Dengan nama Allah kita bertemu (bernikah), maka kepada Allah jua kita merujuk segala-galanya sepanjang perkahwinan ini.

Ertinya, Allah itu bukan sahaja perlu dirujuk ketika awal pemilihan semasa kita beristkharah, tetapi di pertengahan, di hujung sehingga ke akhir perjalanan sebuah rumah tangga. Tuhan telah menyediakan kebahagiaan untuk setiap pasangan yang berumah tangga, tetapi kita perlu berusaha untuk mencari dan mendapatkan kebahagiaan yang telah disediakan itu. Allah telah menyediakan rezeki untuk burung... tetapi burung perlu terbang untuk mendapatkannya!

Jika ada iman, besarlah cita-cita. Apabila besar cita-cita, menjadi keillah masalah. Keluarga yang dibina atas dasar akidah juga mampu berdepan dengan apa jua ujian. Samada ujian itu dalam bentuk kekurangan harta benda, pergeseran jiwa, perbezaan fikiran atau pertembungan emosi antara suami dengan isteri atau ibu-bapa dengan anak-anak. Kesatuan hati mudah dibina dengan sama-sama meletakkan Allah sebagai kuasa Pencatur dan Pengatur dalam apa jua tprogram, dan aktiviti di dalam rumah-tangga.

Jika berlaku ujian kesusahan atau sesuatu yang tidak diingin, sikap menyalahkan orang lain kurang berlaku kerana masing-masing melihat kelemahan diri sendiri sebelum menuding jari kepada orang lain. Kemudian sama-sama menerima semua itu sebagai takdir lalu berusaha mengatasinya mengikut lunas-lunas yang dikehendaki Allah.

Ya, tentu ada marah. Ya, pasti ada sedih, terkilan atau apa sahaja. Namun kemarahan, kesedihan, terkilan dan apa sahaja rasa-rasa yang negatif hanya sementara, cuma seketika... cita-cita yang besar (untuk hidup bersama di syurga) menyebabkan kita mampu memaafkan, meminta maaf dan akhirnya melupakan... dan kemudian pelayaran diteruskan lagi untuk menuju cita-cita besar itu.

Istikharah bukan sahaja mengundang musibah. Istikharah juga menuntut mujahadah. Syurga itu maharnya mujahadah. Justeru tekanlah sifat-sifat mazmumah (buruk) sehingga ke paras paling minima. Bermujahadahlah kerana Allah bukan hanya untuk mendapat penghargaan suami atau isteri. Isteri perlu mujahadah mentaati suami walaupun ketaatannya itu mungkin tidak dibalas dengan setimpal kerana dia berbuat demikian bukan mengharapkan balasan suami tetapi semata-mata kerana Allah. Walaupun takdirnya suami seorang yang menderhakai Allah tetapi itu bukanlah sebab untuk menderhakainya selagi apa yang disuruh atau dikehendakinya tidak berlawanan dengan kehendak Allah.

Inilah ketaatan yang diberikan oleh wanita solehah – Siti Asiah isteri kepada Firaun yang terkenal kerana derhakakan Allah. Siti Asiah berbuat baik kepada Firaun bukan kerana mengharapkan balasan Firaun tetapi hanya semata-mata taatkan perintah Allah yang menyuruh seorang isteri taatkan suaminya walaupun suaminya seorang penderhaka. Hanya apabila menyentuh soal akidah, Siti Asiah bangun melawan dan akhirnya terbunuh sebagai syuhadak.

Begitulah suami yang memberi kasih sayang. Apa jua karenah isteri, terimalah dengan redha dan teruslah mendidik dan mendoakannya. Mungkin itu adalah takdir yang harus diterima kerana itulah jalan menuju syurga. Raihlah pahala dan kemuliaan seperti Nabi Ayub, Nabi Lut, Nabi Nuh, yang bersabar menghadapi isteri yang derhaka demi mengharap redha daripada Allah. Isteri itu pemberiaan daripada Allah, baik dan buruknya adalah untuk menguji kita. Jangan hanya dilihat pada pemberiannya (isteri) tetapi lihatlah siapa yang memberinya (Allah).

Apabila sebuah keluarga benar-benar beriman maka mudahlah mereka menerima syariat sebagai peraturan. Orang yang yakin dengan Allah, pasti yakin dengan peraturan-Nya. Syariat adalah jalan atau platform untuk menuju matlamat yang telah ditetapkan bagi sebuah keluarga. Jika matlamat jelas tetapi jalannya kabur, maka tidak mungkin matlamat itu tercapai. Cita-cita menuju Allah memerlukan kita melalui jalan yang telah dibentangkan-Nya dalam Al Quran dan As Sunnah. Jalan itu ialah syariat.

Oleh itu syariat yang merupakan peraturan-peraturan dari Allah itu mestilah menjadi panduan sepanjang melayari kehidupan berumah-tangga. Ia adalah 'writen law' yang mesti dipatuhi oleh setiap anggota keluarga. Tidak ada siapa walaupun suami atau ayah (pemimpin dalam rumah tangga) yang harus berada 'above the law.' Semuanya tertakluk kepada hukum wajib, haram, sunat, harus dan makruh dalam setiap perlakuan dan tindakan.

Pendek kata dalam rumah-tangga yang menerima syariat sebagai jalan dan peraturan tidak timbul soal 'Queen Control' atau 'King Control' tetapi suami, isteri dan anak-anak sama-sama tunduk kepada Allah – Raja segala raja. Tidak timbul siapa yang menang atau kalah dalam sesuatu perselisihan atau siapa lebih bijak dalam suatu perdebatan.

Apabila iman dijadikan matlamat, syariat diambil sebagai jalan maka dengan sendirilah berbuahlah akhlak dalam keluarga tersebut. Akhlak adalah natijah hasil mengikut jalan yang jelas berpaksikan matlamat yang tepat. Tanpa iman dan syariat tidak mungkin akhlak dapat dihasilkan. Di sinilah salahnya kita, kita menyangka istikharah itu segala-galanya. Padahal ia baru mukaddimah. Ya, terkadang kita terlalu cepat bercakap soal buah sebaik menanam biji benih tanpa menyedari banyak lagi yang perlu dilakukan untuk mendapat pokok yang baik .

Di sinilah letaknya kunci ke arah pelaksanaan pakej kebahagiaan bagi sebuah keluarga. Bermula dengan istikharah, dilalui oleh mujahadah, dan akhirnya barulah membuahkan rahmah dan mawaddah. Islam memberi penyelesaian menjurus dan tembus kepada punca pemasalahan bukan mengubat gelaja-gejala atau akibat-akibatnya berkisar pada formula-formula pinggiran.
Ya, sebagai hamba Allah, merujuk kepada Allah bererti pengabdian secara total kepada kehendak dan peraturannya. Dan bila ini ingin dilakukan kita terpaksa kembali ke pangkal segala urusan yakni beriman kepada-Nya. Roh istikharah (merujuk kepada Allah) itu bukan hanya diawal perkahwinan, tetapi di pertengahan, di sepanjangnya, sehinggalah sampai ke hujungnya... syurga. Inilah istikharah cinta!

ISTIKHARAH CNTA
Kekadang mahmudah tidak kecapaian
Hanya dengan indahnya permulaan
Tapi harus ditempa oleh tusukan ujian
Dari kesakitan, kegagalan dan persengketaan...
sepanjang perkahwinan

Seringkali dosa dan mazmumah
Ditandai oleh retaknya ukhwah
Sejauh mana kasih cinta kita berdua
Dibatasi oleh cinta kita pada yang Esa
Teguh iman, kukuhlah percintaan
Isteriku...
Kekadang Allah menyempitkan...
Supaya kita tak hanyut dalam kesenangan
Kekadang Dia melapangkan...
Supaya kita tak selalu dipagut kesempitan
Kekadang Dia melepaskan kita dari kedua-duanya
Supaya tidak bergantung kepada sesuatu
selain-Nya!
Isteriku...
Istikharah cinta kita...
Inilah tagihannya
Istikharah cinta kita...
Mujahadah itulah maharnya!

- Artikel iluvislam.com

Artikel ini ditulis oleh Ustaz Pahrol Mohamad Juoi. Hingga kini beliau telah menulis beberapa buah buku dari pelbagai genre penulisan. Antaranya: Melawan Arus (antologi cerpen), Jendela Hati (antologi Sajak), Turki: Iktibar Sebuah Empayar (kembara), Ideologi Kamal Ataturk dan kesannya terhadap Turki (politik), Tentang Cinta (remaja), Dua hati Satu Rasa, Untukmu yang Tersayang, Dilema Melayu-Islam: Kurang Fikir atau Kurang Zikir. Terkini, beliau juga adalah ketua editor majalah SOLUSI keluaran Telaga Biru Sdn. Bhd. Layari tulisan beliau di http://genta-rasa.com.

Saturday, March 17, 2012

Hemodynamics

Blood Flow

Friday, March 16, 2012

Anda Stress??????



Quotations of the year!
~Stress should be a powerful driving force, not an obstacle.  
(Bill Phillips)

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca. Pada hari ini beberapa isu menarik yang ingin saya olah bersama beberapa hasil kajian yang meyakinkan. Hal ini berkaitan tentang isu ‘Bagaimana untuk mengatasi masalah stress.’ Tidak dinafikan akan situasi kita sebagai seorang pelajar perubatan di Alexandria, Mesir, agak memberi tekanan sedikit sebanyak. Bukan sahaja kita akan menjadi seorang doktor yang terkemuka tetapi juga bakal menjadikan nama Islam dan nama negara tercinta, Malaysia ke pentas dunia.
Kenapa anda stress?
“semalam saya kena marah dengan MO!”
“Saya rindu mak saya di kampung.”
“esok kena hantar laporan!stress stress stress!!”
Tidak kurang pula bagi mereka yang putus cinta, putus kawan, putus harapan dan putus hubungan. Apa pun yang terjadi, sentiasa jadikan diri anda sebagai seorang yang professional. Bersabar dengan apa yang bakal kita hadapi. Seorang doktor kita bukan sahaja perlu merawat pesakit, tetapi hati pesakit itu harus juga kita bijak menanganinya. Bagaimana kalau kita sendiri tidak pandai mengawal emosi dan jiwa? (-.-‘”)
Jadi, persoalannya, apakah cara-cara yang boleh kita ambil untuk menangani stress?

KEMBALI MENJADI KANAK-KANAK
‘ah, medical terminology?susahnya!stress stress stress!” berhenti sejenak dan fikir, dulu semasa kita masih muda, perkataan doktor adalah sesuatu yang menjadi sumber inspirasi untuk berjaya. Nampak sahaja klinik doktor, rasa bersemangat untuk belajar. Apa kata kita luangkan masa untuk diri sendiri dengan membawa kembali memori lama. Lakukan seperti melukis, menari,menyanyi, atau menulis karangan, anda tidak perlu lakukan sesuatu itu beriya-iya tetapi anda hanya perlu memberi peluang kepada badan untuk merasakan keseronokan seperti zaman kanak-kanak. Lupakan sejenak tentang usia yang sedang meningkat tua ini. Anda perlu beri badan anda cukup tenaga dan rehat untuk meneruskan pekerjaan anda yang meletihkan itu.

SEMBUR WANGIAN
Tidak perlu menyembur wangian di pakaian anda sehingga merunsingkan rakan anda disebelah. Sembur wangian di segenap ruang. Hasil kajian yang dilakukan di Jepun mendapati aroma lavender mampu mengurangkan kadar hormone stress. Untuk ruangan di bilik tidur, gunakan aroma terapi manakala di tempat kerja pula anda boleh memakai semburan automatic bagi mengurangkan kadar stress. Percayalah, jika anda kurang stress, hasil kerja anda pasti akan cemerlang!

MAKAN AISKRIM
Inginkan menikmati keseronokan menjamah makanan seperti ice cream, anda jangan khuatir! Saya ada cara yang dapat menyelesaikan segala kekusutan yang sedang melanda anda. Daripada anda pergi ke kedai yang hanya jaraknya sejengka, apa kata anda luangkan masa anda di dapur, sediakan bahan, dan apabila sudah siap, ajak rakan-rakan untuk turut serta dalam aktiviti ‘ala ala sempoi gitu’.
Di dalam aiskrim terkandung kalsium serotonin dan asid folat yang dapat mengubah perasaan anda. Kombinasi ini jugalah mampu membuatkan anda gembira dalam masa yang lama. Untuk lebih asyik tambahkan ‘dark chocholate’ yang dapat mengelakkn daripada kanser.Tapi ingat, jangan makan berlebihan kerana anda harus menjaga makan dan kesihatan untuk kebaikan anda juga!

RESEPI 1(diambil di laman sesawang :-  gamba icecream )

Bahan-bahan(3-4 orang)
Ø  300cc tembikai
Ø  Isb madu
Ø  300cc fresh cream
Ø  3sb gula halus 

         Cara-caranya:-
1.       Masukkan madu dan tembikai ke dalam food processor. Kacau sehingga menjadi jus.
2.       Pukul fresh cream dengan gula selama 5minit
3.       Masukkan tembikai ke dalam fresh cream dan kacaukan.
4.       Bekukan mereka di dalam peti sejuk.
5.       Apabila icecream hamper beku, keluarkan dan kacau/pukul.

RESEPI 2
(Diambil di laman sesawang berikut:- OPS, maaf tuan punya resepi saya lupa website)

Bahan-bahan(4-5orang)
·         120ml fresh cream
·         240 plain yogurt
·         60gm gula halus

Cara-caranya:-
1.       Campurkan gula dan yogurt dan kacaukan.
2.       Dalam bekas yang lain, pukul fresh cream sehingga menjadi bentuk cream(apabila diceduk akan menjadi seperti bentuk tanduk.)
3.       Kemudian campurkan fresh cream dengan gula dan yogurt tadi. KACAU.
4.       Bekukan dalam peti sejuk dan apabila hamper beku, keluarkan dan pukul sehingga gebu. Ulang sehingga 2-3 kali.


jom kita tatap gamba ini!











oleh:NAWAR




Thursday, March 15, 2012

Rheumatic Fever (Pathology)

Tuesday, March 13, 2012

Anticoagulants