Lancement de Batch (LDB)

Alexandria Caliph of Endeavor

Pengenalan Organisasi Batch 14/15

Alexandria Caliph of Endeavor

Bakat-bakat ACErs

Alexandria Caliph of Endeavor

Ini Hijrahku

Alexandria Caliph of Endeavor

Memories

Alexandria Caliph of Endeavor

Survivor: Alexandria Special (SAS)

Alexandria Caliph of Endeavor

Ambo Datang Buleh? (ADB)

Alexandria Caliph of Endeavor

P.S. I Love You, MOM

Alexandria Caliph of Endeavor

Friday, November 30, 2012

Lecture Slides on 29th November 2012

29th November 2012
Thursday
___________________________________________________________________________
1) [Anatomy] Breast -Click here
2) [Physio] Breast -Click here


Monday, November 26, 2012

Lecture Slides on 24th , 25th & 26th November 2012

24th , 25th & 26th November 2012
Saturday & Sunday
______________________________________________________
1) [Patho]Endometriosis & Hyperplasia - Click here
2) [Patho]Tumor of Uterus - Click here
3) [Patho]Disease of ovary Click here
4) [Microb]Chlamydia - Click here

Thursday, November 22, 2012

Lecture Slides on 22nd November 2012

22nd November 2012
Thursday
____________________________________________________
1) [Patho]Cervical Polyp & Carcinoma - Click here

2) [Microbes]Neisseria Gonorrhea - Click here

Wednesday, November 21, 2012

Qunut Nazilah utk saudara di Palestin

Newsfeed facebook penuh dengan post-post tentang palestin
Gambar saudara-saudara kita yang mati syahid..

kalau setakat share dan buat status
"Oh sedihnya, sampai bila kekejaman Israel nak berhenti"
"Air mata berlinangan meratapi gambar bayi-bayi kecil dibunuh dengan kejam"

ia dinamakan "status wasting"
jom la sama-sama buat solat hajat serta berdoa supaya Allah memberi bantuan kepada saudara-saudara kita.

jom hafal Qunut Nazilah :)


nak lagi mudah ingat jom download Qunut Nazilah version UNIC ni. upload masuk ipad ke S3 ke galaxy tab ke, 
dengar , hafal , hayati maksud serta
AMALKAN :)

Lecture Slides on 19th November 2012

19th November 2012
Monday
____________________________________________________
1) [Anat]Ovary & fallopian tubes - Click here
2) [Histo]Ovary - Click here

Selamat Study :D

Sambil-sambil tu jangan lupa baca Qunut Nazilah untuk saudara kita di Palestin

Lecture Slides on 21st November 2012

21st November 2012
Wednesday
___________________________________________________
1) [Histo]Vagina & Placenta - Click here
2) [Physiology]Endo metrium Cycle - Click here

This slide is from Group C - there are only 4 slides with a picture for each slide ( pictures that already in your textbook )



Sunday, November 18, 2012

Lecture Slides on 18th November 2012

18th November 2012
Sunday
______________________________________________________

1) [Anatomy]Perineum - Click here
2) [Anatomy]Uterus - Click here
3) [Histo]Uterus - Click here

Lecture slides on 17th November 2012

17th November 2012
Saturday
__________________________________________________

1) Orientation & Introduction - Click Here
2) [Anatomy] Pelvic - Click Here




Kelas pertama untuk Reproductive System Module :)
Selamat Datang Module baru & Semangat Baru
Semoga usaha dapat ditingkatkan lagi berbanding module sebelum ni.
Dengar cerita, result Endocrine baru-baru ini , Dr Ayman kata "NICE"
apa-apapun tahniah kepada semua ACE.

JOM BUAT LEBIH BAIK DALAM MODULE REPRODUCTIVE!

Bittaufiq Wannajah 


Friday, November 16, 2012

Endocrine - MCQ Questions EOM

sedikit usaha untuk para ACErs semua..
terima kasih pada semua yang membantu..
MCQ Questions End of Module Endocrine

Thursday, November 15, 2012

Saudara kita disana

14th November 2012
__________________________________________________

Alhamdulillah ,
Berjaya laksanakan practical & MCQ Endocrine System
seronoknya dah habis exam , tapi bila balik rumah
newsfeed penuh dengan update tentang saudara kita di GAZA.

YaALLAH! YaALLAH!

hebatnya saudara-saudara kita di GAZA , betapa kuatnya 
jihad mereka.
Mereka di serang lagi , semoga Allah melaknat mereka yang membunuh
nyawa-nyawa yang tidak bersalah itu. 
Senang-senang je mereka ambil nyawa orang, harta paling berharga buat kita NYAWA , NYAWA! betapa kejamnya Israel Laknatullah ni.

Buat kita yang jauh , tembakkan lahh walau seuntai doa pun buat

saudara-saudara kita ni. Walaupun kita tidak mampu untuk bersenjatakan M16 atau pergi ke Gaza membantu mereka sekali pun ,
InsyaAllah kita ada 2nd messenger , du'aa. 
Du'a la wahai sahabt-sahabatku ,


Ya Allah , Ya Rahman Ya Rahim , kami memohon kepadaMU supaya Engkau ringankan beban saudara-saudara kami di Gaza , juga selamatkan mereka daripada kekejaman dunia. Dan masuk dan himpunkan mereka dalam golongan-golongan yang sentiasa berada di sisiMu YaAllah. 

Semoga Allah menerima setiap peluru-peluru doa yang kita tembakkan :')

bagi pihak ACE , 




KAMI SENTIASA BERSAMAMU GAZA , 

KAMI SENTIASA CAKNA TENTANGMU.
WE ALWAYS!!


Sunday, November 11, 2012

[Extraslides]Endocrine System

11th November 2012
Sunday
___________________________________________________

1) Sample of Question for Endocrine Module
2) All pharmacology slides


**sumber file tidak diketahu , tapi insyaAllah membantu :)
Ingat! Tajdid niat selalu tau :D
Tggl 2 hari je lagi masa nak study ni.. 
Jom Mumtaz sama-sama InsyaAllah

Saturday, November 10, 2012

Jom! Istiqamah

Assalamualaikum wbt. ,
Alhamdulillah selesai sudah practical exam kita hari ini ,
Macam mana semua?
Mesti "kullu tamam" Alhamdulillah
kalau ada yang masih ragu-ragu dengan jawapan dalam kertas jawapan  practical tadi ,
tak apa , InsyaAllah Allah nak tnjuk sesuatu.
Kita ada 3 hari berbaki untuk mengulangkaji
setiap subjek
Anatomy , Physio , Biochem , Histo , Patho & Pharmaco
InsyaAllah kalau kita tak cari masa untuk belajar mestilah tak ada..
Kalau kita cari dan curi-curi, InsyaAllah cukup masa yang pihak U sediakan
untuk kita tu .
Apa-apa pun moga kita semua teruskan usaha , serta sentiasa Istiqamah dalam setiap apa yang kita lakukan :)


 

Mohon sahabat-sahabat, jangan lupa berdoa kepadaNya , supaya setiap apa yang kita usaha ,
setiap apa yang kita belajar selama ini tidak sia-sia. dan sentiasalah tajdid niat kita.


"Kita belajar bukan semata-mata untuk menjadi seorang doktor/doktorah utk Ummah ,
tetapi untuk Allah juga diri sendiri"

Jom pulun habis-habis Module Endocrine ni , jangan disebabkan 
ini baru End of Module kita tak bagi 100% usaha kita tu , janganlah hanya target "cukup-cukup makan" targetlah setinggi yang boleh supaya kita akan berusaha untuk capai target kita :D

"Semoga kalian seluruh ACE berjaya dunia & akhirat"

[Note] Hormone & Regulation

Saturday
10th November 2012
___________________________________________________

Hormones & Regulation by Sahabat ACE

Thursday, November 8, 2012

Motivasi Untuk Berjaya

Artikel dipetik dr laman web (www.iluvislam.com)
Semoga menjadi manfaat juga motivasi bagi sahabat-sahabat ACE yang masih terkapai-kapai untuk memotivasikan diri sendiri. Ingatan untuk semua sahabat ACE juga diri sendiri :)

Ramai manusia yang ketika hidupnya, dia terlupa untuk merasa diri sebagai hamba. Sehinggalah akhirnya kematian datang menjemputnya, ketika itu penyesalan dengan darah mata sekalipun tidak lagi bermakna.
Mereka ini adalah manusia yang mata hatinya telah dihijab oleh Allah untuk nampak kejelasan tanda-tanda-Nya yang cerah. Kerana mereka sendiri sebelumnya telah menjauhkan diri dari landasan kebenaran. Firman Allah,
"Dan (sebaliknya) sesiapa yang berada di dunia ini (dalam keadaan) buta (mata hatinya) maka dia juga buta di akhirat dan lebih sesat lagi jalannya,"surah Al-Isra' ayat 27.
REDHA TUHAN = BERJAYA
Kita selalu bertanya kepada diri dan orang lain. Kita tanya:
Minta berikan sedikit motivasi, jalan manakah yang paling dekat dengan kejayaan?
Maka saya ingin menyebut jawapan sebegini:
Kita hidup adalah untuk mencari redha Allah SWT. Maka, kejayaan kita yang sebenar adalah apabila segala sesuatu yang kita lakukan adalah untuk mendapat redha Allah SWT.
Pada saya, di sini letaknya motivasi kejayaan kita yang paling besar sebenarnya.
Motivasi yang meletakkan Tuhan sebagai batu asas akan menemui jalan kejayaan yang paling hebat, paling bermakna.
Selaklah sirah baginda nabi, lihatlah kepada para sahabat baginda, telitilah kisah hidup ulama-ulama kita yang terdahulu, yang mereka ini luar biasa bagus dan hebat sekali, kita akan dapati motivasi kejayan mereka adalah redha Sang Pencipta.

PESANAN DR. A'LI JUM'AH
Kerana itu, saya suka untuk sampaikan kepada semua satu petua yang disebut oleh Mufti Mesir, Dr. Ali Jum'ah ketika kuliah beliau di Masjid Al-Azhar sebelum ini.
Kata beliau, setiap pagi ucapkanlah Allahu Maksudi, Wa Redha hu Matlubi (Allah tujuanku, dan redha-Nya lah yang kuharapkan).
Baca ini 7 kali setiap pagi, dan kita insyaAllah akan bergerak untuk menjadi manusia yang lebih baik hari itu.
Kata beliau lagi, pengulangan sebanyak tujuh kali ini sebagai kita memperkuatkan keinginan kita.
Penegasan bahawa kita sememangnya hidup atas tujuan menjadi hamba Allah dan dalam hidup kita, yang kita cari hanyalah redha-Nya.
Maka, pasakkan di dalam jiwa, kita adalah hamba-Nya.

"Serta keredaan dari Allah yang lebih besar kemuliaannya; (balasan) yang demikian itulah kejayaan yang besar." Surah At-Taubah ayat 72..

Biodata Penulis

Mohd Naimul Firdaus Bin Abd Latib telah melanjutkan pengajian ke Al-Azhar As-Syariff, kampus induk Kaherah pada September 2009 hingga sekarang. Beliau berkongsi karya dihttp://naimulfirdaus.blogspot.com.


Artikel boleh di lihat di di sini

Attention! MCQ Exam

ATTENTION!!

Our Endocrine System M.C.Q Exam will be on 
14th November 2012 at 12.30 pm.



"Strive for an Excellence"

Tips untuk ACE :)

1. Letakkan Sasaran Yang Tinggi
2. Cemburu Dengan Kejayaan Orang Lain
3. Elakkan Dari Sikap Cepat Puashati
4. Soal Diri Dengan Soalan Positif
5. Tingkatkan ‘Standard’ Anda

Attention! Practical Exam

ATTENTION!!
Practical EXAM is on 10th November 2012.

**May Allah be with us, ACE.
**InsyaAllah , all MUMTAZ. 
**Bittaufeeq' wanagah


sincere Unit Penerbitan & Penerangan ACE 12/13

[Note] Pathology

Pathology by Sahabat ACE

Harap dapat membantu dalam practical & MCQ :)
Selamat Study

[Note] Hormone & Metabolism

Hormones &Metabolism by Sahabat ACE
Nota untuk mudah ingat.
Semoga dapat membantu InsyaAllah :)

Wednesday, November 7, 2012

Endocrinology Practical

All slides 
Endocrinology : Physiology Practical Classes
_______________________________________________
1) Pituitary Abn.
2) Pituitary Question
3) Disease of Thyroid 
4) Thyroid MCQ
5) Thyroid ILA
6) Parathyroid 
7) Adrenal 
8) Adrenal Gland Question
9) Calcium Regulation 
10 ) ILA

Revision of Physiology

Revision of Physiology
07 November 2012
Wednesday
__________________________________________________

1) Pituitary
2) Thyroid
3) Parathyroid 
4) Adrenal

Monday, November 5, 2012

Practical Histology All (Edited)

Lecture Slides on 05th Nov 2012

Monday
05 November 2012
_____________________________________________________

Lecture 38 - (Biochemistry) Insulin & glucagon Click here!


**maaf lama xupdate lecture slides, pihak kami tak dapat soft copy atas ketidak benaran
para prof kita untuk copy slide mereka :)
harap maklum

Saturday, November 3, 2012