Saturday, April 13, 2013

Be the do’ers not the viewers

                                                                 
 Be the do’ers not the viewers  
BY: ACER 
TARIKH:  12 APRIL 2013                                 


SEKADAR RENUNGAN……


Penyembelihan Deir Yassin... 9 April 1948
Saksi Sejarah 
Hjh. Zainab berkata: "Selepas pengganas Zionis mengelidah dan memusnahkan kampung kami, mereka menculik adik saya ketika itu masih lagi belajar di sekolah rendah, saya sedaya upaya menebusnya dengan apa yang saya miliki termasuklah sejumlah wang 250 lira tetapi gagal, mereka terus menembaknya dengan 5 das tembakan sebelum sujud ke bumi, abang saya tidak dibunuhnya. Saya melihat sendiri dengan mata kepada saya saki baki penduduk dibunuh, dilapah dan dicincang.

Saksi ke-2; Hannah Khalil menceritakan bagaimana seorang Zionis Israel mengeluarkan sebilah pisau besar membelah dari kepala hingga hujung kaki seorang jirannya.

Mereka juga mengumpulkan ramai wanita Palestin dilucutkan pakaiannya kemudiannya di muatkan ke dalam 3 buah lori menghantar mereka memasuki kejiranan Yahudi di Jerusalem, juga 25 orang pemuda Palestin di bawa ke penempatan haram Yahudi sebelum membunuh mereka semua.


KEJADIAN DI SYRIA
Fakta kekejaman rejim Basyar terhadap revolusi di Syria sekarang menunjukkan kematian 8,500 orang penyokong revolusi, 39,000 orang cedera, sementara 19 doktor serta 40 orang pesakit sebuah hospital di Doma dibunuh dan 180,000 tahanan dalam penjara diseksa yang mana 413 orang darinya mati dalam tahanan.
Dalam tempoh lapan bulan, telah berlaku revolusi siang dan malam, rakyat menghadapi senjata berat dan kereta kebal hingga rumah dan masjid dirobohkankan, wanita dibawa ke tempat yang tidak diketahui, malah ada wanita yang diperkosa di hadapan suami mereka sambil diikat.
Menurut Syeikh Khalid lagi, seorang remaja perempuan di Homs, bernama Zainab Al-Husni, 23 tahun, ditangkap dan ingin diperkosa tetapi beliau melawan. Akhirnya beliau dipotong empat dan dihantar kepada keluarganya. Ratusan kanak-kanak turut dibunuh hingga ada yang dipotong-potong.0 comments:

Post a Comment