Saturday, October 29, 2011

Status pasport dan visa pelajar kita


Seperti yang telah sedia maklum, unit kebajikan telah mengumpul pasport dan salinan fotostat setiap pelajar tahun 2 untuk urusan iqamah atau visa pelajar.

Visa pelajar itu akan diurus oleh pihak universiti. Walaupun pelajar boleh buat visa sendiri, tetapi hal ini sangat leceh kerana wujudnya sistem birokrasi. Untuk memudahkan, visa dibuat semua sekaligus.

Pada masa ini, paspot semua di simpan di pejabat MARA. Perlu ditekankan, WALID tiada kena mengena dengan urusan visa ini. Unit kebajikan hanya menggunakan pejabat MARA atas alasan keselamatan.

Pihak universiti pada saat dan ketika ini, sedang menguruskan visa untuk pelajar tahun 6. Kemudian setelah mereka selesai, barulah tiba untuk tahun 2 pula. Kemungkinan besar paspot akan dihantar ke universiti pada awal bulan november. Walaubagaimanapun, tidak dapat dipastikan berapa lama masa yang diperlukan oleh universiti untuk menyiapkan kesemua visa yang berjumlah 304 orang.

Semoga kalian semua akan lebih memahami proses yang sedang berlaku sekarang ini. Doa-doakanlah semua urusan berjalan lancar. Amin..

Sekian.

AJK Kebajikan

0 comments:

Post a Comment